Kveller er en etårig plante. Den vokser i salte miljøer, på den høje del af vaden, og ofte lige på på overgangen mellem vade og marsk. Kveller gror også i de saltpåvirkede åbne vandflader på marsken. Kveller er tilpasset til at vokse på saltholdig bund og tåler en høj saltkoncentration i jorden. For at planten kan optage vand gennem rødderne, må planten også optage salt sammen med vandet. Kveller kan spises og smager af salt. Planten kan spises som salat, som tilbehør til en æggemad eller man kan lave salt eller tærte af den. Der må plukkes til eget forbrug.
Man skal bruge kveller mens den er frisk og grøn, og ikke når den antager en rødlig farve sidst på sommeren.
Tag på tur til Vadehavet og pluk kveller og lav kvellersalt eller kvellertærte.
Børnehaveklasse
Naturfaglige fænomener: Eleven kan ud fra viden og erfaring færdes iagttagende i naturen
- Dyr og planter
Matematisk opmærksomhed: Eleven kan anvende tal og geometrisk sprog i hverdagssituationer
- Antal
Natur/teknologi
Efter 2. klasse
Undersøgelse: Eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål
- Organismer
Efter 4. klasse
Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger
- Naturen lokalt og globalt
Madkundskab
Efter 4./5./6./7. klasse
Fødevarebevidsthed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed
- Bæredygtighed og miljø
Madlavning: Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen
- Grundmetoder og madteknik
Måltid og madkultur: Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår
- Måltidskultur
- Forbered eleverne, så de har viden om kveller og planter ved Vadehavet, fx ved at se Naturnørds lille film om kveller
- Tag på tur til Vadehavet
- Pluk en pose eller en kurvfuld kveller. Man skal bruge kveller mens den er frisk og grøn, og ikke når den antager en rødlig farve sidst på sommeren
- I må plukke til eget forbrug
- Brug evt. kveller i mindre stykker som drys på en salat eller som pynt på en æggemad
- Lav kvellersalt eller kvellertærte.
- Planlæg hvor I vil tage hen ved Vadehavet
- Lav evt. en aftale med en naturvejleder
- Medbring poser eller kurve
- Beslut om I vil lave salat, æggemad med kveller, kvellersalt eller kvellertærte.
Print:
- 'Faktaark om kveller'
- Opskrifter på kvellersalt eller kvellertærte
- Evt. 'Faktaark om tidevand'
Beregn tid til en tur til Vadehavet ved lavvande.
Kvellersalt: Tørretid for kvelleren: ½ time
Produktion af kvellertærte: 1½ time