Kveller er en etårig plante. Den vokser i salte miljøer, på den høje del af vaden, og ofte lige på på overgangen mellem vade og marsk. Kveller gror også i de saltpåvirkede åbne vandflader på marsken. Kveller er tilpasset til at vokse på saltholdig bund og tåler en høj saltkoncentration i jorden. For at planten kan optage vand gennem rødderne, må planten også optage salt sammen med vandet. Kveller kan spises og smager af salt. Planten kan spises som salat, som tilbehør til en æggemad eller man kan lave salt eller tærte af den. Der må plukkes til eget forbrug.
Man skal bruge kveller mens den er frisk og grøn, og ikke når den antager en rødlig farve sidst på sommeren.
Tag på tur til Vadehavet og pluk kveller og lav kvellersalt eller kvellertærte.
- Planlæg hvor I vil tage hen ved Vadehavet
- Lav evt. en aftale med en naturvejleder
- Medbring poser eller kurve
- Beslut om I vil lave salat, æggemad med kveller, kvellersalt eller kvellertærte
- Forbered børnene, så de har viden om kveller og planter ved Vadehavet, fx ved at se Naturnørd's lille film om kveller
Print:
- 'Faktaark om kveller'
- Opskrifter på kvellersalt eller kvellertærte
- Evt. 'Faktaark om tidevand'
- Tag på tur til Vadehavet
- Pluk en pose eller en kurvfuld kveller. Man skal bruge kveller mens den er frisk og grøn, og ikke når den antager en rødlig farve sidst på sommeren
- I må plukke til eget forbrug
- Brug evt. kveller i mindre stykker som drys på en salat eller som pynt på en æggemad
- Lav kvellersalt eller kvellertærte.
Beregn tid til en tur til Vadehavet ved lavvande.
Kvellersalt: Tørretid for kvelleren: ½ time
Produktion af kvellertærte: 1½ time