Hyben er de vilde rosers orange frugter. Til suppe er det bedst at bruge hyben fra rynket rose. Rynket rose breder sig med stor hast over hele landet - også i Nationalpark Vadehavet. Der er tale om en invasiv plante, som udkonkurrerer den oprindelige flora i klitterne og på klitheden. Rynket rose blev indført til Danmark i midten af 1800-tallet.
Tag på tur til Vadehavet og pluk hyben. Lav suppe derude på bål eller trangia eller gør det hjemme på skolen.
Børnehaveklasse
Naturfaglige fænomener: Eleven kan ud fra viden og erfaring færdes iagttagende i naturen
- Dyr og planter
Matematisk opmærksomhed: Eleven kan anvende tal og geometrisk sprog i hverdagssituationer
- Antal
Natur/teknologi
Efter 2. klasse
Undersøgelse: Eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål
- Organismer
Efter 4. klasse
Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger
- Naturen lokalt og globalt
Madkundskab
Efter 4./5./6./7. klasse
Fødevarebevidsthed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed
- Bæredygtighed og miljø
Madlavning: Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen
- Grundmetoder og madteknik
Måltid og madkultur: Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår
- Måltidskultur
Madværkstedet
Efter 10. klasse
Mad og sundhed: Eleven kan træffe begrundede valg ift. fremstilling af sund mad til udvalgte målgrupper
- Mad og energi
- Mad og hygiejne
- Tal om roser, hyben og rynket rose
- Tag på tur til et sted ved Vadehavet, hvor der vokser rynket rose
- Pluk en pose- eller kurvfuld hyben. I må plukke til eget forbrug
- Lav hybensuppe
- Planlæg hvor I vil tage hen ved Vadehavet
- Spørg evt. en naturvejleder, hvor der vokser rynket rose
- Medbring poser eller kurve
- Print 'Sådan tilberedes hybensuppe'
Skaf:
- Sukker
- Vaniljestænger
- Citronsaft
- Kartoffelmel
- Evt. fløde eller vaniljeis
- Evt. mandler
En tur til Vadehavet samt ½-1 time til produktion.