Lad dine elever få øjnene op for planterne ved Vadehavet ved at tage smagssansen i brug. I denne opgave lægges der op til et besøg ved Vadehavets kyst, hvor I sanker strandarve og efterfølgende sylter den i madkundskabslokalet. Strandarve har en mild smag af agurk og salt. Den kan syltes ligesom agurk og bruges på leverpostejsmaden, i en burger eller oven på en hotdog.
Børnehaveklasse
Naturfaglige fænomener: Eleven kan ud fra viden og erfaring færdes iagttagende i naturen
- Dyr og planter
Matematisk opmærksomhed: Eleven kan anvende tal og geometrisk sprog i hverdagssituationer
- Antal
Natur/teknologi
Efter 2. klasse
Undersøgelse: Eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål
- Organismer
Efter 4. klasse
Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger
- Naturen lokalt og globalt
Madkundskab
Efter 4./5./6./7. klasse
Fødevarebevidsthed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed
- Bæredygtighed og miljø
Madlavning: Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen
- Grundmetoder og madteknik
Måltid og madkultur: Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår
- Måltidskultur
Denne opgave kan med fordel inddrages i et målrette arbejde med FN’s Verdensmål 15, Livet på land.
Tag med klassen på tur til en kyst ved Vadehavet.
Sank strandarve, men tag kun det I behøver. En stor håndfuld pr. elev er rigeligt til smagsprøve.
Hvis strandarven ikke skal bruges samme dag, kan den opbevares i køleskabet i en skål. Den skal ligge tørt i skålen, dækket af et hårdt opvredet viskestykke.
Sylt strandarven efter opskriften, og nyd når den er afkølet eller dagene efter.
- Læs 'faktaark om strandarve', så du kan genkende planten og fortælle lidt om den.
- Tag til en kyst nær skolen, og tjek at du kan finde planten.
- Køb ingredienser til syltelage - og evt. noget tilbehør, så strandarven kan smages i forbindelse med et måltid.
- Køb sylteglas eller bed eleverne om at tage nogle tomme, rene syltetøjsglas med hjemmefra.
Forløbet kan strækkes over et par dage.