Navn
Bilka Viborg
Indsendt af Bilka Viborg den
Billede
Materialer
Titel
SMAG for LIVET: Hvad ved vi om madspild?
Download tekst / Link tekst
Gå til materiale
Beskrivelse

PRIMÆRT materiale

Titel
SMAG for LIVET: Rizza
Download tekst / Link tekst
Gå til materiale
Beskrivelse

PRIMÆRT materiale

Titel
Hele SMAG for LIVETs undervisningsforløb: Smag, overskudsmad og et hemmeligt våben
Download tekst / Link tekst
Gå til materiale
Beskrivelse

SEKUNDÆRT materiale

Titel
Forløb på Xplore - Fælles Fagligt - Fremtidens bæredygtige produktion
Download tekst / Link tekst
Gå til materiale
Beskrivelse

SEKUNDÆRT materiale

Visning på kort
Ingen adresse/Vis ikke på kort

Så skal vi i køkkenet!

Eleverne skal snuse til gammel mad, skal blive kloge på 'bedst før' og 'sidste anvendelse', og slutteligt lave en lækker ret, RIZZA, ud af Bilkas brugbare affald.

Forløbet her er tiltænkt madkundskabsundervisnings og er sat sammen af undervisningsmateriale fra SMAG for LIVET og en madspildspose fra Bilka.
 

Forløbet forholder sig til temaerne forbrug, fødevarer og affald som en del af Grønne Sammens tematikker og Viborg Kommunes klimaplan.

Gratis
Ja
Overordnet målgruppe
Hele året
Ja
Email
Sasha.tolstrup@bilka.dk
Tlf.nr.
87274010
Pris
Formål

Formålet med forløbet er, at eleverne:

  • kan beskrive, hvad madspild er, og hvor det opstår
  • får viden om kvalitetskriterier for fødevarer
  • kan aflæse madvaredeklarationer og fødevare-mærkninger
  • får viden om, hvordan de selv og detailbranchen kan minimere madspild
     

Eksempler fra Fælles Mål:

Madkundskab
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'fødevarebevidsthed', hvor eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed. Med særligt fokus på 'råvarekendskab' og 'bæredygtighed og miljø'.

- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'madlavning', hvor eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen. Med særligt fokus på 'grundmetoder og madteknik'.

Aktiviteter

Forløbet her handler om madspild og madlavning og er sat sammen af elementer af SMAG for LIVETs undervisningsmateriale 'Smag, overskudsmad og et hemmeligt våben' og en madspildspose Bilka (+tilhørende rispapir og æg)

Hele SMAG for LIVETs forløb 'Smag, overskudsmad og et hemmeligt våben' består af:

  1. Hvad ved vi om madspild?
  2. Registrering af overskydende mad
  3. Undersøg datomærkninger og smag jer frem til mindre madspild
  4. På besøg i et supermarked
  5. Rizza
  6. Lær andre børn at tilberede Rizza

Jeres forløb består som minimum af aktiviteten 'Hvad ved vi om madspild?' og 'Rizza', men kan udvides, afhængigt af jeres muligheder og rammer.

Forberedelse

Det eneste du som lærer skal gøre, er at gøre plads i årsplanen for madkundskab og kontakte Bilka og aftale afhentning af en madspildspose. 


Forberedende arbejdes der med elevernes forforståelse for madspild.
Det kan eksempelvis gøre mad baggrund i SMAG for LIVETS aktivitet 'Hvad ved vi om madspild?'

Inden selve madlavningen, kan der med fordel arbejdes med SMAG for LIVETS aktivitet 'Undersøg datomærkninger og smag jer frem til mindre madspild'

Opskriften på RIZZA og link til aktiviteten (samt læringsmål og uddybende information) findes som PRIMÆRT og SEKUNDÆRT materiale længere nede på siden.
 

Brug også gerne 20 råd til en grønnere hverdag fra Viborg Kommunes klimaplan som afsæt til samtale om og/eller arbejde med de temaer, der er relevante for forløbet.

Efterbehandling

Når alle RIZZA'er er færdige, kan eleverne præsentere, hvilke madspildsprodukter, der er i deres RIZZA, og eleverne kan evt. smage hinandens.

I den følgende madkundskabsundervisnings kan der arbejdes med SMAG for LIVETS aktivitet 'Registrering af overskydende mad' og/eller 'På besøg i et supermarked' - findes som SEKUNDÆRT materiale under 'undervisningsmateriale.

For at skabe bedst mulig sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I arbejder med før og efter.
I skal også være meget velkommen til at gå en tur i Bilka med jeres elever på egen hånd for at undersøge datomærkning og madspild.

Find inspiration til forskellige vinkler på temaerne forbrug, fødevarer og affald under længere nede på siden, hvor der linkes til relevante forløb på forskellige portaler.

Sted

På jeres egen skole.

Beskrivelse til antal

Kun skolens rammer sætter grænser for, hvor mange elever, der kan være med i køkkenet.

Beskrivelse til varighed

Varigheden kan justeres efter jeres muligheder og rammer.

Beskrivelse af tilmeldingsproceduren

Madspildsposen bestilles ved direkte kontakt til Sasha Tolstrup i Bilka Viborg og kan afhentes i vareudleveringen.

Vis ikke på profil
Afbrudt
Skjul kontaktformular
Afbrudt
Hvem kan få tilskud
Kommunale institutioner